Hortus

Ik ben al vaak naar de hortus geweest maar ik heb toen alleen maar naar de planten, maar niet naar bijvoorbeeld de geschiedenis van de hortus gekeken. Ik vind het leuk om te weten dat vroeger vanuit Kaap de Goede Hoop en andere VOC handelsposten allerlei exotische plantensoorten werden gebracht naar de hortus, vaak waren dit geneeskrachtige exotische gewassen.

De hortus was de eerste botanische universiteits tuin (opgericht in 1590). De eerste tulp die in Nederland werd geimporteerd stond in de hortus.

Onderdeel van de hortus is de oranjerie, een grote plantenkas voor subtropische planten. De oranjerie is ontworpen door Daniel Marot. Ook is er sinds 2000 een wintertuin in de hortus. Daar staan planten in zoals: eeuwenoude palmvarens, een grote collectie vleesetende planten, en ‘s winters kuipplanten.

 

Beeldanalyse Wintertuin

De wintertuin is het jongste onderdeel van de hortus (2000). Een ontwerp van Hubert-Jan Henke. Er is heel veel glas gebruik voor de kas. Het ziet er altijd bijzonder uit, door al dat glas maar ook door de planten die erin staan. Ook ziet het er apart uit doordat het gebouw een soort van punten heeft. Het is een plantenkas, maar je kunt er ook feesten of trouwerijen geven. De textuur is glad, door het glas. Er zijn veel wiskundige vormen gebruikt. Dit geeft het gebouw een mooie en ruime uitstraling. De wintertuin staat vlak bij het academiegebouw en bij de ingang van de hortus botanicus. De hortus staat aan de Witte Singel, vlak bij het centrum. Binnen in de kas staan er op twee verdiepingen allemaal exotische planten. Het mooiste van de winterkas vind ik de inhoud, alle bloemen en planten. Het minst boeiende vond ik dat het gewoon een glazen huis is. Ik zou er zelf niet willen werken, het lijkt me heel veel werk om alles te onderhouden.