Beeldanalyse

Beeldanalyse

De titel van dit schilderij is Surreal, het is gemaakt in 2006. De kunstenaar die dit schilderij heeft gemaakt heet Justus Dick Bakhuizen-van den Brink. Het is geschilderd met olieverf. Ik vind het halve gezicht mooi maar alleen de kleurtinten vind ik iets minder. Het stelt een half gezicht voor, de rechterkant van het gezicht is vervaagd door tinten van rood (roze). Die kleuren lijken net een soort golven van kleur. 

Het linkeroog is wel duidelijk geschilderd. Het oog is mooi geschilderd door een puntje van goud en een van zilver. Het schilderij zit tussen abstract en figuratief-geabstraheerd in. Door de kleur golven is het meer abstract, maar doordat het oog duidelijk is en vereenvoudigd lijkt het wel figuratief-geabstraheerd. Er zit geen licht in het schilderij, dus ook geen schaduw. Het is een erg kleurrijk schilderij met een complementair contrast. Veel tinten van oranje en rood maar er zit ook paars, groen en blauw in verwerkt. Er is gebruikt gemaakt van ronde vormen, om het gezicht te vormen. Er is geen ruimte weergegeven is het schilderij, het gezicht staat echt centraal. De compositie is dus ook centraal, het gezicht in het midden met de kleuren eromheen. Ik vind het gezicht mooi met de kleurgolven. Het gezicht lijkt een beetje op te gaan in de kleuren. Minder mooi vind ik de oranje/rood tinten in het schilderij. 

 

 

De titel van deze tekening is onbekend, Silvana Contardo (de kunstenaar) is Spaans en kan niet zo goed Engels. Ik weet dus ook niet wanneer het is getekend. Het is gemaakt van potlood. Ik vond het een heel aparte, maar mooie tekening. Het is heel realistisch getekend en het beest (ik denk dat het een nijlpaard is) lijkt heel groot op de tekening omdat het ongeveer drie keer de grootte van de boom heeft. Het stelt een heel groot beest (nijlpaard) voor in een beetje een sombere omgeving. Er staan maar een paar bomen op de vlakte en het onweert. 

 

Het werk is figuratief-realistisch, het lijkt net echte huid door al die rimpels en details. Er is eigen schaduw te zien, de schaduw van het beest. Er zijn alleen maar grijs tinten gebruikt in deze tekening, maar er is wel gebruik gemaakt van sommige delen licht en sommige donker (de bovenkant van het beest is licht en de onderkant is donker door zijn eigen schaduw). Er is niet een bepaalde vorm gebruikt. Het nijlpaard en de boom op de voorgrond is groot en de bomen achterin zijn klein, er zit dus diepte in de tekening. De tekening heeft een centrale compositie, het grote beest (nijlpaard) staat centraal in het midden. Ik vind het kunstwerk heel mooi getekend omdat het zo realistisch is. Minder vind ik de sombere en kale omgeving.