Sterrewacht
In 1633 is de Sterrewacht (ontworpen door Henri Camp) opgericht voor onderwijs aan studenten, het ligt heel vlak bij de Universiteit.

Onderin het hoofdgebouw is een bezoekerscentrum met een tentoonstelling over het heelal. Als je naar de hortus gaat kan je daar ook naar binnen.

Er zijn naast het hoofdgebouw ook een paar kleine koepels. Tegenwoordig worden de sterrenkijkers alleen gebruikt door amateur astrologen. Ook word er geen onderwijs meer gegeven, je kunt wel als bezoeker rondleidingen door de koepels nemen.
In de koepels is het heel grappig dat het dak open kan en kan ronddraaien, ook kan de telescoop worden verplaatst van links naar rechts maar ook van onder naar boven.

Beeldanalyse Sterrewacht
De sterrewacht is ontworpen door Henri Camp. Het gebouw is opgericht in 1633. Het is gemaakt van baksteen en voor de koepels is zink gebruikt. Ik vind het altijd een apart gebouw, door die koepels. Het lijkt wel een gebouw uit de toekomst, terwijl het gebouw al in de 17e eeuw bestond. Het gebouw is in 2009 gerenoveerd, het gebouw is teruggebracht naar hoe het eruit zag in 1924. Het was een onderdeel van de Leidse Universiteit. Nu werken er alleen maar amateur astrologen en worden er rondleidingen gegeven. Het gebouw is geribbeld (baksteen) en glad (koepels). Er zijn wiskundige vormen gebruikt. Maar ook ronde vormen zijn gebruikt, bij de koepels. Door de koepels lijkt het een gebouw uit de toekomst, het geeft het gebouw een aparte uitstraling. Het gebouw heeft een neoclassicistische bouwstijl, dat is een terugkeer naar de oude Griekse en Romeinse bouwkunst. Het gebouw staat aan het water (Witte Singel), naast exotische bloemen en bomen (hortus), in het centrum van de stad. Het mooiste deel van het gebouw vond ik de koepels, die konden draaien en open en dicht. Dat konden ze dus al ontwerpen in de 17e eeuw, best bijzonder. Ik vind alles aan het gebouw wel boeiend, dus ik heb niet echt iets wat ik er niet boeiend aan vind.
Maak jouw eigen website met JouwWeb